Kontakt:
Michael Kræmmer
Telefon 3074 1917
mail@tancredi.dk
TANCREDI
Forlag og historisk konsulentvirksomhed

Foredrag om Syditalien

Italien er et meget søgt rejsemål, ikke alene for dets sol og skiløjper, men også for dets historie, kunst, kultur, mad og mennesker. De mest besøgte og velbeskrevne steder er selvfølgelig Rom, Toscana og Venezia.
Syditalien har imidlertid omtrent lige så meget at byde på. Landets fortættede historie har efterladt sig et utal af seværdigheder, her er så meget andet end Pompei at komme efter.

Syditalien har haft en særdeles omskiftelig fortid, ikke mindst som kastebold mellem utallige folkeslag og ambitiøse fyrster. Området har været indtaget af føniker, grækere, romere, østgoter, byzantinere, arabere, longobarder, normanner, det tysk-romerske kejserrige, franskmænd, spaniere og østrigere for endelig under verdenskrigen at blive besat af først tyskere og siden amerikanere.

Foredragene vil typisk tage udgangspunkt i en historisk periode eller begivenhed. Men man kan også tage afsæt i en egns eller provins' attraktioner og fortælle historien ud fra seværdighederne.

Foredrag kunne blandt andet være:

Grækernes Italien

Grækerne kom til Syditalien i 600-tallet f.kr. Her anlagde de selvstændige bystater og opbyggede de en civilisation som fuldt kunne måle sig med hjemlandets. Her holdt Pytagoras og Arkimedes til og Platon opsøgte flere gange det nye Grækenlands mest betydende by, Siracusa på Sicilien. I mere end 400 år blomstrede den krigeriske græske kultur, indtil romerne erobrede området. Den har efterladt sig monumentale templer i blandt andet Siracusa, Agrigento, Paestum og Segesta.

Den normanniske erobring

Den mest spektakulære periode i Syditaliens historie er nok den tidlige middelalder, hvor normannerne kom nærmest ud af ingenting og erobrede hele Syditalien i mangeårig kamp med byzantinere, arabere - og hinanden. De skabte et rige der i sin glansperiode integrerede muslimsk, katolsk og græsk-ortodoks kultur og religion i en tid, hvor intolerance ellers var det herskende træk

Sicilien gennem 2500 år

Mærket af erobringer, jordskælv, mafia og senest amerikanernes bombninger under verdenskrigen har øen, der kun delvist føler sig som en del af Italien, stadig en stærk selvbevidsthed. Den har da også rummet en blomstrende kultur under såvel grækere, som arabere og normanner. Og så sent som i 1945 forsøgte man at løsrive øen fra Italien.

Garibaldi og de 1000's march mod Palermo

Kongeriget De to Sicilier, der havde hovedstad i Napoli fra 1759 til 1860, var en særegen konstruktion, opstået oven på en af de store europæiske arvefølgekrige. Det efterhånden forhadte styre blev væltet i 1860 ved det, der er kendt som Garibaldi og De Tusindes korte og sejrrige felttog. Fortællingen om Garibaldis erobring af Sicilien er en historie fyldt med opofrelse, heltemod og politiske intriger.


Castel di Monte, Apulia
.


Vælg en af de mange muligheder for foredrag, der kan løfte sløret for nogle af middelalderens mysterier. Se oversigten over foredragene.
Form og indhold kan altid aftales nærmere. Se her for almindelig praksis og priser.
Bøgerne "Den hvide klan" og "Kongemordernes slægt" fører læseren omkring i middelalderens univers. Samtidig fortæller de en højspændt politisk historie om en slægt, der kæmpede sig vej til magten i samspil med og i modsætning til de siddende konger.
Bestil dem via mail


Guiseppe Garibaldi
.

Udgivelser

Konrad den kække gulerod
Konrad 99,-

Den hvide klan

Kongemordernes slægt
Pr bind 225,-
Begge bind 400,-

Bestilling

Bestilling af bøger
mail@tancredi.dk
Telefon (efter 17): 3074 1917